Wat te doen in tijden van Burn Out, stress en paniek

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 16:02

In mijn Body Stress Release praktijk kom ik veel mensen tegen met spanning, stress of een burn-out. Tintelingen, oorsuizen, gespannen spieren, vermoeidheid.. Het zijn er maar een paar klachten van de reeks uiteenlopende symptomen die te maken hebben met emotionele en mentale stress.

Heb jij last van spanning?

Natuurlijk wordt spanning door iedereen anders ervaren en is het ene emmertje sneller vol dan het andere emmertje, maar over het algemeen zijn er een reeks symptomen waaruit je kunt afleiden dat je het ‘verkeerde pad’ aan het bewandelen bent. Slapeloosheid bijvoorbeeld, is een van de vervelendste klachten die je kunt hebben in tijden van stress. Het weerhoudt je ervan ‘s nachts bij te tanken om weer fris aan de nieuwe dag te beginnen. Een tintelende huid, oorsuizen en (spannings)hoofdpijnen kunnen er voor zorgen dat je moeizaam de dag doorkomt en je niet kunt focussen op werkzaamheden.

Of een hoge, snelle of oppervlakkige ademhaling. Het houdt het gevoel van stress vast en zorgt er tevens voor dat we een kort lontje hebben en bij het minste of geringste im- of exploderen. Herken je deze symptomen? Vergeetachtigheid, vermoeidheid, verdriet, angstaanvallen, duizelingen, overgevoeligheid… Steeds vaker en vooral op een steeds jongere leeftijd liggen we eraf, door teveel hooi op de vork te nemen. We hebben onze grenzen te vaak overschreden. Het belang van te leren luisteren naar de signalen van het lichaam heb ik al eerder aangekaart, maar is in tijden van stress van zeer belangrijk. Negeer of onderschat dit niet. Het kan het verschil betekenen tussen leven, oftewel alles kunnen en willen doen wat de dag je te bieden heeft, of helemaal terug te moeten schakelen naar de eerste versnelling om vanaf dit punt weer langzaamaan proberen te functioneren. Wanneer je eenmaal beland bent in deze laatste situatie kan het maanden (zelfs jaren) duren, voordat je weer de “oude” bent. Als je de oude weer wilt zijn tenminste, want in mijn optiek betekent een burn out dat je niet het juiste pad  aan het bewandelen bent en het lichaam je terug naar huis roept.

Grenzen stellen

Belangrijk om te weten is dat alleen jij en niemand anders je gaat helpen om van deze klachten af te komen. Te lang en te vaak rennen we door, totdat we niet meer kunnen. Soms omdat de situatie zich er niet voor leent, maar veel vaker omdat we niet goed zijn in het zeggen van “Nee” en het stellen van grenzen. Hier ligt dus ook de oplossing. Non verbale en verbale grenzen stellen, is het begin van het helingsproces. Er zijn altijd mensen in je omgeving die hier overheen proberen te gaan, vanuit eigen belang of gewoon onwetendheid. Wat je goed moet beseffen is dat niemand aan jou zal vragen of je niet eens wat minder hard kan werken of misschien niet eens lekker thuis wilt zijn vanavond, alleen op de bank. Ga onderzoeken waar jouw behoeften en jouw grenzen liggen en neem deze serieus. En probeer erachter te komen wat jouw overtuigingen zijn die bepaalde situaties en handelingen graag in stand willen houden. De meeste mensen hebben de overtuiging “niet goed genoeg” te zijn bijvoorbeeld, waardoor men constant gefocust is op het pleasen van de buitenwereld en nooit tevreden is. Nou ik kan je vertellen; Je bent goed genoeg, je bent genoeg. Meer dan genoeg. En je verdient het om gelukkig te zijn. Echt gelukkig. Het zeggen van “Nee” of werkzaamheden uitstellen naar morgen betekent niet dat je stom of zwak bent. Het betekent dat je jezelf serieus neemt, je jezelf steeds beter leert kennen en je jezelf goed genoeg vindt om op de eerste plek te staan. Zet ook af en toe je telefoon uit, gewoon uit, en je laptop dicht, zodat je niet gestoord kan worden en je helemaal kunt opladen.

Maak contact met het lichaam en gevoel

Stop met jezelf te veroordelen, af te wijzen of te straffen. Het is al vervelend genoeg dat je je zo voelt, dus verder straffen heeft geen zin. Echt, oordeel eraf. Zie dit proces als een zegen, je wordt wakker. Wie niet horen wilt moet maar voelen, toch? Dit is een bijzondere tijd. Het lichaam zorgt er voor dat je weer terug bij jezelf kan komen door stil te staan en te voelen waar jouw behoeften liggen om op een andere manier door te gaan. Het helpt om contact te maken met het lichaam. Strelingen, seks, aanraking, BSR en massages (mits zacht en liefdevol) kunnen je helpen te ontspannen. Of jezelf insmeren met heerlijke olie werkt ook goed. Dit heeft op ons een kalmerende werking en het zorgt voor de aanmaak van oxytocine, wat de aanmaak van het stresshormoon cortisol afremt. En ook diepe in – en uit ademhalingen door je neus zorgen voor ontspanning. Hoe dieper de ademhaling is hoe rustiger we ons voelen.

Verder zijn yoga, wandelen en meditatie handige en fijne methodes om weer contact te maken met jezelf, met je gedachten, met het lichaam. Probeer alle stress componenten in het leven terug te dringen. Dus niet alleen door de stressvolle baan on hold te zetten (of misschien wel helemaal gedag te zeggen? Gefeliciteerd!) maar ook eens kritisch te kijken naar de rest van je omgeving en rustig aan te doen met alcohol, tabak, drugs. Zelfs hardlopen, bootcamp of een sauna kunnen zorgen voor activatie van ons fight/flight response en dus ook voor de aanmaak van cortisol. Wil je wel blijven bewegen? Dan is het fijner om te zwemmen, te fietsen, te dansen, te wandelen en te yogaen. En blij te zijn! Te dansen! Lachen werkt ontspannend en zo helend. Als laatste wil ik aanraden om zoveel mogelijk in de natuur te zijn en gezond te eten.

1 activiteit per dag

Het is de kunst om te voelen waar jouw behoeften liggen en deze ook serieus te nemen, zonder dat een ander hierin mag mengen of mee mag bepalen. Dit is jouw tijd, jouw leven, jouw tempo. Schakel terug naar de eerste versnelling als je daar behoefte aan hebt en bepaal zelf hoe snel je door het leven gaat of wanneer het eventueel tijd is om over te gaan in een hogere versnelling. Wees dus alsjeblieft niet te streng voor jezelf. Vaak adviseer ik mijn clienten bij een burn out om 1 activiteit per dag in te plannen. Of dat nou het bakken van een brood is, of een verjaardagsborrel of een loopje naar de winkel. Deze ene afspraak zorgt er voor dat we ons niet schuldig hoeven te voelen, als we de rest van de dag helemaal niets meer ondernemen. Maar het geeft je wel de prikkel om in beweging te blijven. Tevens kan het creëren van structuur houvast bieden; zoals iedere ochtend om 09.00 ontbijten aan de keukentafel.

En lig je er na een tijdje weer af? Dat is dan helemaal niet erg. Je hebt geen terugval, het lichaam communiceert alleen met je dat je over je eigen grenzen heen bent gegaan, that’s all. Probeer dan gewoon weer even terug te gaan naar het contact maken met jezelf en goed te zorgen voor het lichaam. En kom langs voor een behandeling om de boel te releasen en in balans te brengen. BSR is echt een waanzinnige tool om stress los te laten en de spieren te laten ontspannen, zodat het lichaam zich kan herstellen en jij veel beter kunt voelen waar je grenzen liggen. Uit het hoofd, in het lichaam!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.